Val je niet af ondanks gezond eten en sporten? Lees hieronder wat daar de oorzaak van kan zijn.

Val je niet af ondanks gezond eten en sporten? Lees hieronder wat daar de oorzaak van kan zijn.

Ik kijk graag naar het programma OBESE, een programma over mensen met overgewicht. Zij moeten in minder dan 1 jaar tijd heel veel afvallen. Die mensen krijgen begeleiding in alles, zoals: Personal training, een diëtiste en hulp van psychologen. Maar zelfs met al die begeleiding is het lastig het doel te behalen en/of daarna vol te houden

Mensen staan er vaak niet bij stil hoeveel factoren er invloed hebben op het afvalproces. Natuurlijk moet je gezond eten en bewegen, maar hier behandel ik nog andere belangrijke zaken om af te vallen:

Levensstijl

Als jij al 20 jaar of langer ongezond eet, leer je dat niet af in een week om voortaan altijd gezond te eten en veel te bewegen. Het is een mindset die je moet veranderen en daar gaat heel veel tijd overheen voordat je die hebt. Dat is natuurlijk voor de een makkelijker dan voor de ander. Het belangrijkste is dat je er zelf voor de volle 100% achter staat, als dat al niet zo is, gaat het je niet lukken. Je moet zoveel veranderingen doorstaan dat het niet lukt met minder dan 100% inzet.

Genoeg slaap

Wie wil afvallen moet voldoende slapen. Weinig slaap zorgt voor een hongergevoel, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast heeft je lichaam ook veel meer zin in fastfood eten dan in gezond eten wanneer je moe bent. De rem is bijna helemaal weg, waardoor het heel lastig is om je te blijven focussen op het afvallen. Je zwicht dus sneller voor een hamburger. Dit komt allemaal omdat je tijdens het slapen twee hormonen aanmaakt: ghrelin en leptine. Leptine is een hormoon dat het hongergevoel tegengaat en ghrelin versterkt juist het hongergevoel. Wanneer je niet voldoende slaapt, maakt je lichaam meer ghrelin aan en minder leptine, waardoor je op de dag zelf dus veel meer honger hebt. Daarnaast is voldoende slaap ook belangrijk om genoeg energie te hebben om de dag door te komen. Zo kun je tijdens je workout alles eruit halen zonder dat het weinig slapen je parten speelt.

Stress

Wanneer je in een lastige situatie terecht komt maakt je lichaam extra energie/kracht aan om daarmee om te gaan. Dit noemen ze fight or flight (vechten of vluchten). Wanneer je je daadwerkelijk in een gevaarlijke situatie bevindt, is dat een goede reactie. Maar wanneer het een reactie is op problemen door stress of een andere emotionele reactie is het niet goed. Je kan het probleem immers niet oplossen door te vechten of vluchten.

Stress heeft een grote invloed op het afvallen. Dit komt doordat je stofwisseling anders gaat werken. Als je lichaam erg onrustig is heeft dat grote invloed op je hongergevoel. De een valt daar van af en de ander gaat er juist veel van eten.

Het lastige van het stresshormoon is dat het extra suiker in je lichaam vrij maakt dat naar je bloed gaat. Wanneer dat niet verbruikt wordt, slaat het zich op als vet. Het vet slaat zich voornamelijk op rond je buik.

Voedsel heeft ook veel invloed op het stresshormoon. Een aantal voedingsmiddelen dat ervoor zorgt dat het stresshormoon hoger wordt zijn koffie, suiker, junkfood en bewerkt voedsel (heel veel soorten brood, kant en klaar maaltijden, sauzen).

Eiwitten:

Veel mensen die willen afvallen weten niet hoe belangrijk het is om voldoende eiwitten te eten. Een dieet rijk aan eiwit helpt bij de opbouw van spiermassa en vermindering van spierverlies. Het zorgt ervoor dat je meer spiermassa krijgt, hoe meer spieren je lichaam heeft, hoe meer energie het nodig heeft waardoor je stofwisseling steeds sneller gaat. Het helpt ons ook te herstellen na de training en bij het verminderen en beheersen van onze honger. Eiwitten geven een erg vullend gevoel, waardoor je minder snel weer wil eten.  Daarnaast zijn eiwitten ook een bron van energie.

Eiwit wordt gevonden in voedselbronnen als vlees, vis, eieren, bonen, noten en soja. Er zijn twee zeer hoge kwaliteit eiwitbronnen van nature in melk, genaamd caseïne en wei.

Maak foto’s van jezelf ipv staar je blind op de weegschaal:

Foto’s zeggen veel meer dan de weegschaal. Soms gebeurt het dat je in het begin veel afvalt waarna het plotseling stagneert. Maar spiermassa weegt meer dan vet, waardoor het soms ook kan lijken alsof je bent aangekomen. Maak eens per maand foto’s van jezelf, dat is de beste manier om het te zien.

Gun jezelf ook nog weleens wat lekkers.

Zorg dat je elke week een cheatmael hebt. Als je jezelf helemaal niks meer gunt, wordt het sowieso veel lastiger om het vol te houden. Maak niet van een cheatmeal een cheat weekend want dan gaat het niet werken.

Let op de verborgen calorie.

Dit zijn dingen als eten proeven terwijl je kookt, toch even je brood wat dikker beleggen, olie bij het bakken, pistoletje ipv boterham (pistolet is gelijk aan 2.5 boterham), sauzen over een salade, hapjes van eten kinderen of de restjes opeten, mueslirepen of andere verantwoorde repen (heel veel suiker), limonade en andere sappen (suiker).

Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een personal trainer aan huis? Neem vrijblijvend Contact op! 

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.